2009/11/19

Insnöad på ämnet global uppvärmning


Idag träffade jag min vän Andreas Johansson och ställde några frågor.Namn: Andreas Johansson

Ålder: 27 år

Gör: Arbetar med produktutveckling på VolvoVad tycker du om miljödebatten idag?


- Jag tycker miljödebatten idag är bra, men vi har tappat fokus på närmiljön (förutom i de fall då man diskuterar vinterdäck och partiklarna som är resultatet av dubbarnas slitage på vägbanan). I stora drag är det alldeles för mycket fokus på koldioxid. Visst är de globala miljöfrågorna jätteviktiga men de förtjänar inte all uppmärksamhet. Trenden nu verkar ge oss fler dieselbilar vilka trots partikelfällor släpper ut nanopartiklar som skadar vår hälsa. Det är också viktigt att debatten kring fordonsdrivmedel har involverat tillgången på mat i fattiga länder. Energifrågan är bred och vi borde i första hand se till att energin mättar våra munnar.


Vad skulle vara ditt tillägg i debatten?


-Konsumtionen av en miljövänlig produkt gör inte alltid att miljön tjänar på det, i det stora hela, vi måste konsumera mindre, det är kontentan. Jag gillar koncepet att köpa en tjänst i stället för en produkt, t ex om man skulle kunna köpa tjänsten "tv" i stället för att köpa en ny tv så minskar konsumtionen av tv:apparater. Om tv:n skulle gå sönder inom några år så skulle företaget och miljön tjäna på att laga tv:n, och på så sätt skapas en återvinningsprocess där tv:n är konstruerad med ett återvinnings- och miljöperspektiv. Dålig kvalité skulle bli mer kostsam för företaget än för konsumenten, till skillnad från idag.

Ett annat viktigt och bortglömt faktum är att de material vi blandar i våra produkter kan tappa sin roll i kretsloppet, både det biologiska kretsloppet och det tekniska. Som exempel kan vi ta kläder och möbler. Innehållet är ofta både biologiska och syntetiska material. De går således inte att varken kompostera eller återvinna som plast. Kvar återstår att bränna produkten efter användandet.


Du jobbar med produktutveckling, vad tror du är framtiden inom fordonsbranschen?


- För fordonsbranschen finns inte EN lösning, för den lokala miljön i städer måste vi eliminera alla utsläpp från förbränningsmotorer och där är elbilen den idag överlägsna lösningen. Folk behöver också frakta sig längre sträckor så därför tror jag att en biogas-elhybrid skulle vara en kombination som ger oss möjligheten att använda 100% förnyelsebar energi. Sedan får man inte glömma att mycket av vår tillgängliga gas och el har ett fossilt ursprung. Där kan vi som konsumenter göra kloka val både av leverantör och regering.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar