2009/12/25

Fittstim & Pittstim


Två boktips!


När jag var i tonåren läste jag den nu legendariska antologin Fittstim och blev stärkt av dessa tuffa, coola, snygga, smarta och roliga feministers texter som jag kunde relatera till. Nästan tio år senare kom den så kallade motsvarigheten, Pittstim, en antologi som vänder sig till framför allt killar. De centrala ämnena i boken är uppväxt, normer, fördomar, våld, sex, grupptryck och kärlek. Skillnaden mellan antologierna är att Fittstim i högre grad handlar om förtryck, eftersom kvinnor är underordnade män, och män är överordnade kvinnor i samhället, i det så kallade könsmaktsystemet. Jag har snart läst ut Pittstim och tycker att den hittills är väldigt bra och läsvärd.


Fick nyss en idé angående de här antologierna. Lärare borde ge alla elever på högstadiet och gymnasiet i uppgift att läsa båda böckerna och sedan reflektera över vad som är manligt och kvinnligt i samhället i dag, likheter och skillnader mellan könen och så vidare. Helt enkelt genusrelaterade frågor. Om de här frågorna togs upp i alla klasser på alla skolor runt om i landet, så skulle alla få en större genusmedvetenhet, och detta skulle i sin tur göra oss till lite friare människor och vi skulle få ett mer jämställt samhälle. När jag gick i skolan togs aldrig de här frågorna upp, men tänk vad intressant och bra det hade varit om genusvetenskap hade varit ett obligatoriskt ämne på schemat!


Oavsett vilken ålder man är i så tycker jag att man kan läsa Fittstim & Pittstim, de är lättlästa och ger en större förståelse för de motsatta könets ofta begränsade könsroll.

En annan bok som jag brukar rekommendera till lite olika killar jag träffar är ”Med en uppenbar känsla för stil” av Stephan Mendel-Enk. Nu var det länge sedan jag läste den, och kanske skulle jag omvärdera den i dag, men jag minns att den gjorde ett starkt intryck på mig då.4 kommentarer: