2009/12/26

Avskogning


Regnskogen i Para State, Amazonas bränns ned för att göra plats för sojaplantage.


Människan står handfallen inför klimatförändringarna men vi är boven i dramat. Ta bara problemet med avskogning som är ett av människans dumma påhitt. I ca 70 av världens länder finns ingen orörd eller ursprunglig skog. I USA är 95% av gammelskogen redan avverkad. Deforestaiton (så kallad avskogning) är ett stort problem, i många fall återhämtar inte skogen sig, säger en av de medverkande i filmen The 11th Hour.

Men det finns hopp. Greenpeace har olika kampanjer som rör det här miljöproblemet, de arbetar till exempel nationellt, här i Sverige, med att skydda den svenska gammelskogen.

Om vi tar trädet som en slags förebild, vad gör det för nytta? Jo, det avger syre, binder kol och kväve, renar vatten, är hemvist åt hundratals arter, nyttjar solenergi, bildar socker och föda, skapar mikroklimat och är självreproducerande.

Tänk om man kunde bygga ett hus som ett träd, eller en hel stad som en skog. Tänk om en byggnad kunde utföra fotosyntes..tänk om solenergin kunde omvandlas och användas till något produktivt. Det skulle skapa en bättre värld.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar