2009/12/14

Den stora klimatdemonstrationen

Demonstationen var gigantisk. Ett hav av människor från hela världen bredde ut sig på gator och torg. Det var tal och musik, slagord och hopp, en del oroligheter och massvis av poliser.

Jag och Emma anlände till demonstrationen på Christiansborgs slottsplats kl 13.00 i sällskap med vår danska värdinna Katrine Lolle Øhlenschlæger. Medan Katrine gick för att möta sina vänner i organisationen ”Fredsvagten”(Copenhagen PeaceWatch), började vi förflytta oss genom folkmassan i jakt på en passande organisation att ansluta sig till. Vi hade en tanke om att gå tillsammans med Greenpeace Norden eller Färnebo folkhögskola och Afrikagruppern men letade förgäves.

Klockan 14.00 var det dags för avmarsch! Vi fotograferade hej vilt och stod uppe på en slags stenmur för att få lite överblick över det enorma demonstrationståget. Vilket tåg! Överallt syntes plakat med texten: ”Bla, bla, bla...act now!”, ”Planet no profit”, ”Change the politics - Not the climate”, There's no planet B”, ”Nature doesn't compromise” och ”Climate justice - Now”. Greenpeace hade en stor luftballong i form av en snögubbe, färgglada clowner dansade omkring, banderoller och ballonger syntes här och var och en och annan isbjörn. Alla möjliga sorters människor var där. Barn, ungdomar, vuxna och gamla från hela världen.

Först vid ca 14.20 började tåget sin vandring mot FN-klimattoppmötet på Bella Center. Efter någon timme i demonstrationståget fann vi den danska fredsorganisationen som Katrine är engagerad i, och gick sedan med dem. Katrine berättade att ca 100.000 människor varit närvarande vid Christiansborg - därmed var detta en av världens hittills största demonstrationer för klimatet. Det var trevligt men kallt att gå i ca tre timmar, väl framme vid slutdestinationen Bella Center tändes facklor i mörkret. Mysfaktorn var hög och vi stod kvar ett tag och småpratade till stämningsfull elektronisk musik.

Sedan var det dags att bege sig därifrån.. det var lättare sagt än gjort. Det var överfullt med folk på alla tunnelbanestationer och vi fick vänta ett tag tills vi fick en chans att trycka oss in i en packad vagn in mot centrum. Det var en bra och lyckad demonstration, trots att många tyvärr blev anhållna. Jag är nöjd och glad att jag medverkade som en i mängden!

Inom kort kommer jag också lägga upp bilder från vår resa!

1 kommentar:

  1. Önskar att jag hade kunnat vara där !! Men jag fick en bra bilder av dina ord, nästan som om man varit där.

    SvaraRadera