2010/03/10

Vi har provåkt en elbil!För ett tag sedan ringde min vän Andreas som jag intervjuat tidigare här i bloggen. Han undrade om jag skulle vilja provåka en elbil som han fått låna av en kollega. Bilen heter Roadster Sport och tillverkas i Californien av Tesla, och priset för en sådan här elbil är ca 1,5 miljoner!

Andreas om Tesla: "Vilken upplevelse! Jag måste säga att Tesla har gjort ett bra jobb; en vacker skapelse med enorm körglädje som samtidigt (beroende på vilken el den laddas med) inte lämnar något C02 fotspår efter sig. Fantastiskt! Jag skulle inte palla att använda denna typ av bil till vardags. Det hårda chassit gör att man känner vägen vilket inte behövs till och från jobbet men kan vara bra strax innan man förlorar körkortet..man behöver också vara lite av en akrobat för att kliva in och ur. Energimässigt är det intressant att batteriet som väger ca 450Kg innehåller lika mycket energi när det är laddat som 4,5 liter bensin. På detta kommer man enligt Tesla 40 mil. Det säger en del om bensinmotorns dåliga effektivitet samt fördelen med att batteriet laddas av inbromsningarna. Bilens snittförbrukning är 135 Wh/km. En modern mindre bensinbil förbrukar ca 750Wh/km. ( 1liter bensin = 43MJ = 12KWh )
Allt som allt är detta ett jättetydligt bevis på att det går att tillverka bra elbilar. Kommer produktionen igång kan förmodligen även en "folk-elbil" säkert säljas för en rimlig peng. Jag väntar!"

Och vad har jag att säga om åkturen och bilen? - Jo, det var en upplevelse må jag säga! Det kändes som vi åkte jätte snabbt när vi egentligen åkte i 30 km/h. Att ta sig in och ur bilen var en närmast intill komisk upplevelse. Eftersom bilen är så låg så fick man nästan krypa in vilket var ovant, svårt men roligt. Som helhet fick jag ett väldigt positivt intryck och jag hoppas precis som Andreas att det kommer att finnas en "folk-elbil" i framtiden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar